Visoke grede

Vrtnarjenje za vsakogar

Visoke grede so izdelane iz slovenskega smrekovega lesa debeline 4,5 cm in oblikovane tako, da jih hitro in enostavno sestavite. Zaradi dovršenega in naravnega videza se izredno lepo zlijejo z vašo zelenico in okolico vaše hiše. V dvignjeni gredici boste na majhnem prostoru z manj truda vzgojili več sveže in zdrave zelenjave. Naravni procesi v visoki gredici ustvarijo ugodnejše pogoje za rast, zato vaše rastline uspevajo v rahli in ravno prav navlaženi zemlji ter zaščitene pred zajedavci. Dvignjena obdelovalna površina, ki je bližje vašim očem in dlanem pa je prijaznejša vaši hrbtenici.

Tipske visoke grede

Classic

L-Shape

Level

Heksa

Navodila za pripravo visoke grede

1. Določimo pozicijo grede na vrtu

Po principih permakulture visoko gredo na vrt postavimo v smeri sever-jug, na sončno in ne preveč vetrovno mesto. Visoka greda je lahko poljubne dolžine, medtem ko naj širina ne presega 120 cm, zato da lahko sredino grede dosežemo z obeh strani.

2. Izkopljemo temelj visoke grede

Izbrano površino za gredo zakoličimo in iz nje odstranimo vrhnjo plast trave in zemlje (oboje bomo kasneje ponovno uporabili). Zemljo odkopljemo v globino ene lopate oziroma približno 30 cm globoko.

3. Zaščitimo dno pred zemeljskimi zajedavci

Prvi sloj visoke grede (10 cm) naj bo biološka ovčja volna, ki velja za naravno zaščito pred krti, mišmi, voluharji in drugimi zajedavci. Poleg tega daje gredi odlično toplotno izolacijo in zadržuje vodo.

Sestava-visoke-grede

4. Naložimo debelejši material – drenažo

Drugi sloj visoke grede (20 cm) oblikujemo iz debelejših odpadlih vej. Polagamo jih v obliki mreže, saj bodo služile kot drenaža. Nanje naložimo tudi dračje, sveže smrekove veje in druge olesenele odpadke. Vse skupaj potlačimo oziroma pohodimo.

5. Postavimo leseni okvir visoke grede

Za daljšo življenjsko dobo visoke grede priporočamo, da leseni okvir ni v stiku z zemljo, ampak ga postavite na kamnito podlago.

6. Nadaljujemo s plastenjem visoke grede

Naložimo travno rušo, ki smo jo izkopali za gredo (10 cm). Dodamo plast listja, pomešano z grobim materialom iz komposta (pokošena trava, biološki odpadki, odcvetele rože, ipd.). Dodamo še eno plast gozdnega humusa, ki jo premešamo s hlevskim gnojem. (20 cm). Gredo zastremo s slamo.

Imate dodatna vprašanja o visokih gredah?

Preberite pogosta vprašanja o dvignjenih gredicah ali nam vaše vprašanje pošljite na email naslov info@woodee.si oziroma izpolnite kontaktni obrazec.

Kakšne so standardne dimenzije visoke grede?

Izdelujemo tipske gredice različnih dimenzij. Standardna širina gredice znaša 60, 80, 100 in 120 cm, dolžina med 100 in 240 cm, višina gredic 36, 48, 60, 72, 84 in 96 cm.

Kako naročim dvignjeno gredico?

Vaše naročilo oziroma povpraševanje nam posredujte na email naslov info@woodee.si ali izpolnite kontaktni obrazec na desni strani.

Iz kakšnega lesa so izdelane visoke gredice?

Visoke gredice so izdelane iz kvalitetnega smrekovega lesa iz slovenskih gozdov. Debelina stranice znaša 4,5 cm kar podaljša življenjsko dobo gredice.

Ali je les za visoke gredice zaščiten?

Ponujamo dva različna prodajna programa NATUR in PROTECT.

Visoke grede iz linije NATUR so 100% naravne in ekološke, zato niso impregnirane ali drugače zaščitene.

Visoke grede iz linije PROTECT pa so zaščitene oz. impregnirane z premazom, ki les dodatno zaščiti in mu podaljša življenjsko dobo.

Kako je z dostavo naročene gredice?

Gredico vam za doplačilo dostavimo na dom. Cena dostave se dogovori za vsakega kupca posebej. Za izračun cene dostave nam posredujte vaše podatke za dostavo na email naslov info@woodee.si ali izpolnite kontaktni obrazec.

Ali lahko visoko gredo postavim sam?

Visoke gredice so res enostavne za sestavljanje, zato boste svojo gredico z lahkoto sestavili in postavili sami. Pomembno pa je, da pred postavitvijo gredice teren, na katerem bo domovala, ustrezno pripravite. Za daljšo življenjsko dobo visoke grede priporočamo, da leseni okvir ni v stiku z zemljo, ampak ga postavite na kamnito podlago. Notranjost gredice zaščitite z gradbeno čepasto folijo.

Kdaj je najprimernejši čas za pripravo visoke grede?

Najprimernejši čas za nakup in pripravo gredice je jeseni oz. pozno poleti, ko je na vrtu dovolj naravnega materiala za pripravo gredice – listje, veje, pokošena trava, kompost ipd. Čez zimo se bo material še malo posedel in delno razgradil v rodovitno prst ter s tem ogrel gredico za zgodnje pomladno sajenje pridelka.

Korita za rože

Korita za rože so narejena iz slovenskega lesa in ročno izdelana po tradiciji lokalne obrti. Kvalitetna izdelava in naravni videz omogočata različne možnosti uporabe – kot dekorativen element na vrtu ali za gojenje cvetja, zelišč in zelenjave na vrtu, manjšem dvorišču, balkonu in terasi. Uporabimo jih lahko tudi kot okrasna korita za večje rastline v notranjih prostorih.