Božično drevo

Božično drevo v prazničnem decembru ne manjka v nobeni hiši. Praznike običajno pričnemo ravno s postavljanjem in okraševanjem božičnega drevesa. Okrog njega se radi družimo z najdražjimi in pod njim nas pričakajo svetleče zavita darila.

Pa vemo od kod sploh izhaja ta tradicija okraševanja božičnega drevesa?
Kot večina božičnih tradicij tudi ta izhaja iz poganskih izročil. Že dolgo pred pojavom krščanstva so ljudje na severni polobli z zimzelenimi rastlinami okraševali domove ob praznovanju zimskega solsticija – ta nastopi okrog 21. decembra, ko je dan pa najkrajši, potem pa se dnevi začnejo znova daljšati. Tradicionalno se je ta čas štel za vrnitev moči boga sonca, ki je pozimi oslabljen - in zimzelene rastline so služile kot opomin, da bo bog ponovno zažarel.

Čeprav je veliko starodavnih kultur okoli božičnega časa uporabljalo zimzelene rastline pa zgodovinski zapisi kažejo, da so tradicijo novoletne jelke začeli Nemci, ki so že v 16. stoletju v svojih domovih okraševali jelke.

Kljub temu je praznovanje božiča z darili pod božičnim drevesom postalo svetovna navada šele konec 19. stoletja. Leta 1846 so v Illustrated London News objavili sliko kraljice Viktorije in njenega nemškega moža Alberta, ki sta s svojimi otroki stala ob božičnem drevesu na gradu Windsor. Šele po zgledu kraljice Viktorije, ki je bila precej priljubljena monarhinja, so začeli božič z jelkami in darili praznovati tudi angleški laiki.

Dolgo je trajalo tudi preden je božično drevo postalo sestavni del ameriškega življenja. Čez Atlantik so nove navade prinesli nizozemski in nemški naseljenci, vendar se niso hitro prijele. Božična drevesa so postala priljubljena šele skozi portrete srečnih družin ameriških državnikov in umetnikov. Te podobe je potem utrdila tudi priljubljena pesem Clementa Moora - "The Night Before Christmas" (Noč pred božičem). Ista pesem je pričarala tudi sodobno podobo Božička s sanmi in osmimi jeleni.

Božično drevo - skromnega, poganskega izvora je kmalu postalo preveč priljubljeno za svoje dobro. Vpliv zahodnega potrošništva ga je namreč spremenil v vseprisotni simbol. Samo v ZDA letno prodajo 32 milijonov božičnih drevesc, ki se jim pridruži še več kot 20 milijonov umetnih dreves. Letno na kmetijah po vsem svetu vzgojijo 300 milijonov božičnih dreves, da bi zadostili dve milijardi dolarjev vredni industriji, a ker to pogosto ni dovolj, veliko jelk posekajo iz gozdov.

Če vam je mar za naše okolje predlagamo, da se odločite za bolj kreativne in trajnostne alternative božičnim drevesom. Ena takšnih je leseno božično drevo.

DELI OBJAVO:

Shopping Cart
 

Znižano:

Košarica